TMYO Konferans Salonunda “Kurtuluş Savaşında Maraş Direnişinin Önemi Konulu Söyleşi” düzenlendi
99. Yılında Kahramanmaraş’ın 12 ŞUBAT Kurtuluş Bayramı Etkinlik Programı kapsamında TMYO Konferans Salonunda “Kurtuluş Savaşında Maraş Direnişinin Önemi Konulu Söyleşi” düzenlendi. Maraş’ın kurtuluşuna dair çeşitli kitaplar ve makaleler kaleme alan, KSÜ Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi bölümü Öğretim Görevlisi Şevki Karabekiroğlu tarafından Maraş direnişiyle ilgili tüm detaylar çarpıcı bir şekilde anlatıldı.
Programa konuşmacı olarak katılan Tarihçi Yazar KSÜ Öğretim Görevlisi Şevki Karabekiroğlu, "Maraş'ın İstiklali Milletin ve Ümmetin İstikbalidir" başlıklı konuşmasında; Maraş'ın düşman işgalinden kurtuluşunun tarihsel sürecine değinirken bu direnişteki başat unsurun halktaki iman, direniş ruhu ve şahadet arzusu olduğunu defaten belirtti. Şevki Karabekiroğlu, "Maraş´ın kurtuluş hikâyesinin Türkiye´nin kurtuluş hikâyesi olduğunu, her şey bitti denilen yerde her şeyi yeniden başlatma duygusunu veren yerdir Maraş" dedi.
Karabekiroğlu, Maraş’ta savaşan iki ordu vardı, hani Selahattin Eyyubi’nin söyledi meşhur bir sözü var ‘dua ordusu tarafından desteklenmeyen kılıç ordusunun başarı şansı yoktur’ diye. Maraş’ta da bir dua ordusu vardı arkadaşlar. Bu dua ordusu savaşanlar kadar aktifti, Büyükler dualarını gerçekleştirirken daha küçüklerde okuyabiliyorlarsa Yasin, bilmiyorlarsa Fatiha okuyorlardı. Daha dilleri bile zor dönen küçücük çocuklara ‘Allahümme ya vedud ‘ diye ezberletmişlerdi, yani ‘Ey kullarını çok seven, düşmanımızın gözünü bağla, elini tut’ diyorlardı. Arkadaşlar o günahsız, masum yavrucakların duaları öyle tesirli olmuştu ki düşman neye uğradığını anlayamamıştı. Savaştan sonra basın toplantısı yapan Fransız general şunu söylüyor ‘Biz Maraş’tayken yerde miydik, gökte miydik bunu bile anlayamadık’ diyor. Bu duaların dalgası Türk milletine imkansız gibi gözüken zaferi getirdi, Bu dualar bizim insanımızın her yerde işini kolaylaştırdı. Kazanılması mümkün gözükmeyen bir savaşa girerek, sonunda büyük zaferi kazanarak, alnımızın akıyla Kahramanlık unvanını kazandık.
Tarihçi Şevki Karabekiroğlu daha sonra kendine has üslubu ile öğretim görevlileri ve öğrencilere:
Maraş’ın önce İngilizler tarafından, peşinden de Fransız’lar tarafından işgal edilişini;
Abdal Halil Ağa olayı, yerli işbirlikçi Ermenilerle Fransızların tezgâhladıkları oyunları;
Uzunoluk Hamam´ından İki Müslüman Türk Kadının çıkışı Ermeni ve Fransız Askerlerin kadınlara yaklaşarak "Burası Türklerin değildir! Burada artık bu şekilde gezemezsiniz" diyerek sarkıntılık yapmaya kalkışması olayını, Çakmakçı Sait isimli gencin mütecaviz askerlere karşı koyuşunu, Sütçü dükkanında olayı seyreden Sütçü İmamın, tabancasını çekerek olaya müdahale edişi "Durun bire densizler. Yaptıklarınız yetti artık. Bugün namus günüdür !" deyip silahını ateşleyerek işgalci askeri öldürüşünü;
1 Kasım l9l9 günü Şeyhadil Mahallesinde Sütçü İmam´ın dayısının oğlu Tiyeklioğlu Kadir´i yakalayıp, ellerini ve ayaklarını arkadan bağlayarak kulaklarını, burnunu kesmek suretiyle hunharca Şehit edilişini;
Kalede Türk Bayrağının indirilerek, Fransız Bayrağının çekilişi, Ulu Camide Cuma günü toplanıp "Aziz Cemaat, Kalesinde düşman bayrağı dalgalanan bir Millet hürriyet´ini kaybetmiş sayılır. Hürriyet olmayan bir yerde cuma namazı kılmak caiz değildir." denilmesi ve kaleye hücum edip Fransız bayrağının indirilip, yeniden Türk bayrağının dalgalandırılması, Cuma namazının kalede kılınması, Bayrak olayından sonra şehrin savaşa sürüklenişi
ve Maraşlının kurtuluş mücadelesi anlatıldığı söyleşi TMYO akademik personeli ve öğrencileri tarafından ilgiyle takip edildi.


